X


[ Pobierz całość w formacie PDF ]

- pieprzymy i w ostateczno�ci solimy.
- przed podaniem nale�y na ok. 1 godz. wstawi� do lodówki aby si� wszystko przegryz"o.
mule z czosnkiem  ma"�e w sosie czosnkowo winnym
Sk"adniki:
- 1 kg  ma"�y w muszlach,
- 1  cebula pokrojona w kostk�,
- 5-6 z�bków czosnku pokrojone w kostk�,
- 2  szklanki bia"ego wina,
- 1  papryczka chilli pokrojone w kawa"ki 1 cm,
- 2  "y�ki bu"ki tartej,
- p�czek natki pietruszki poszatkowanej,
- oliwa,
- sól
Plan dzia"ania:
- oliw� rozgrza� na patelni pozostawiaj�c jej cz���, na niezbyt rozgrzany t"uszcz doda� cebul�, czosnek aby si� zeszkli"y,
- nast�pnie papryk� l�ejsz�, natk� pietruszki, wsypa� bu"k� tart� i wla� bia"e wino i niech si� wszystko podgotuje kilka minut,
- do sosu wsypujemy �wie�e mule i gotujemy do czasu a� si� otworz� ok. 2  3 min.
- potem dolewamy reszt� oliwy i potrawa jest gotowa,
- podawa� z sosem i np. bu"k� lub z bagietk�.
W�drówka 65  Smak ziemi obiecanej
[ boeff strogonoff ] [ ozory ciel�ce w sosie karmelowym ] [ kluski  spazle ]
boeff strogonoff
Sk"adniki:
- pol�dwica wo"owa,
- m�ka,
- mas"o,
- cebula,
- pasta pomidorowa,
- s"odka papryka w proszku,
- sól, pieprz,
- �mietana
Plan dzia"ania:
- mi�so (nie soli�) pokroi� w paski d"ugo�ci wskazuj�cego palca,
- om�czy�, obsma�y� na roztopionym ma�le do�� krótko, na mocnym ogniu
- wla� bulion wo"owy, do tego start� cebul�, gotowa� 5 minut,
- do tego pasta pomidorowa  nie za du�o 1,5 "y�ki, s"odka papryka w proszku,
- wymiesza�, posoli�, popieprzy�, zagotowa�, na ko�cu dola� �mietan�, wcze�niej ja posoli�, �eby si� nie zwarzy"a
ozory ciel�ce w sosie karmelowym
Sk"adniki:
- ozory wo"owe,
- li�� laurowy,
- ziele angielskie,
- miód,
- karmel,
- mas"o,
- jarzyny i przyprawy
- mas"o,
- m�ka jasna,
- cukier,
- woda,
- rodzynki,
- migda"y,
- ocet winny,
- pieprz, sól
32
Plan dzia"ania:
- ozory  gotowa� 1,5 hrs w posolonej wodzie,
- na wpó" mi�kkie ozory wyj�� i obra�, do wywaru wrzuci� jarzyny i przyprawy
- obrane ozory z powrotem wrzuci� do bulionu i gotowa� 40 min. do absolutnej mi�kko�ci
- sos:
- 1/2 kostki mas"a  rozpu�ci� i zrobi� zasma�k� z jasnej m�ki,
- do tego dola� bulionu, kilka chochli, je�eli wywar gor�cy do zasma�ka zimna i odwrotnie, nie robi� grud, konsystencja rzadkiego so-
su,
- karmel:
- z cukru i wody  wody 2 razy mniej ni� cukru, na ostrym ogniu mieszaj�c do karmelizacji,
- wla� do sosu, ma by� nie ci�gn�cy si�, gotowa� dalej, dorzuci� rodzynki i migda"y oraz octu winnego,
- gotowa� a� zg�stnieje, doda� troch� pieprzu do sosu
- ozorki kroi� w sko�ne plastry, uk"ada� i polewa� sosem
kluski  spazle
Sk"adniki:
- szczypior,
- m�ka  25 dkg,
- woda mineralna gazowana,
- mas"o,
- �mietana,
- bulion,
- jaja,
- cebula,
- kurki,
- bulion drobiowy,
- �mietana,
- sól, pieprz
Plan dzia"ania:
- m�k� i jedno jajko rozrabia� na ciasto dolewa� wody gazowanej tyle ile zabierze,
- wyrobi� na ciasto twardsze ni� do klusek k"adzionych, konsystencja ci�gn�ca si�,
- dosoli�, szczypiorek posieka� dodawa� do ciasta i miesza� ciasto przykry� i odstawi� na 15 min.
- sos:
- roztopi� mas"o, wrzuci� drobno posiekan� cebul� i zblanszowa�,
- dorzuci� kurki i sma�y� do wrzenia, dola� bulionu drobiowego  szklank�, gotowa� ok. 15-20 min.,
- do �mietany doda� nieco m�ki i wody, wymiesza� i posoli� i doda� do sosu,
- popieprzy�, zagotowa� intensywnie, ciasto porcjami wrzuca� do wrz�tku jak kluski k"adzione,
- gotowa� do wyp"yni�cia, pol. sosem
W�drówka 66  Dzieci�stwo ze smakiem
[ Spaghetti z sosem pomidorowym ] [ Kurczak z frytkami ] [ Mus czekoladowy ]
spaghetti z sosem pomidorowym
Sk"adniki:
- 1 puszka W"oskich pomidorów [posiekanych],
- szczypta suszonego OREGANO,
- ser PARMEZAN -�wie�o starty,
- 3-4 "y�ki oliwy z oliwek z pierwszego t"oczenia,
- 1/2 szklanki g�stej s"odkiej �mietany,
- 0,5 kg makaron spaghetti,
- g"ówka czosnku,
- sól i pieprz
Plan dzia"ania:
- na patelni o grubym dnie-ci��kiej dodajemy oliwy, i czosnek (ca"e z�bki z "upinami)
- po zrumienieniu wyjmujemy go, zmniejszamy ogie� i dodajemy do oliwy pomidory (mo�na równie� razem z czosnkiem doda� pokro- [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • amkomputery.pev.pl
  •  

    Drogi użytkowniku!

    W trosce o komfort korzystania z naszego serwisu chcemy dostarczać Ci coraz lepsze usługi. By móc to robić prosimy, abyś wyraził zgodę na dopasowanie treści marketingowych do Twoich zachowań w serwisie. Zgoda ta pozwoli nam częściowo finansować rozwój świadczonych usług.

    Pamiętaj, że dbamy o Twoją prywatność. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień bez Twojej zgody. Zadbamy również o bezpieczeństwo Twoich danych. Wyrażoną zgodę możesz cofnąć w każdej chwili.

     Tak, zgadzam siÄ™ na nadanie mi "cookie" i korzystanie z danych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu dopasowania treÅ›ci do moich potrzeb. PrzeczytaÅ‚em(am) PolitykÄ™ prywatnoÅ›ci. Rozumiem jÄ… i akceptujÄ™.

     Tak, zgadzam siÄ™ na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora Serwisu i jego partnerów w celu personalizowania wyÅ›wietlanych mi reklam i dostosowania do mnie prezentowanych treÅ›ci marketingowych. PrzeczytaÅ‚em(am) PolitykÄ™ prywatnoÅ›ci. Rozumiem jÄ… i akceptujÄ™.

    Wyrażenie powyższych zgód jest dobrowolne i możesz je w dowolnym momencie wycofać poprzez opcję: "Twoje zgody", dostępnej w prawym, dolnym rogu strony lub poprzez usunięcie "cookies" w swojej przeglądarce dla powyżej strony, z tym, że wycofanie zgody nie będzie miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania na podstawie zgody, przed jej wycofaniem.