[ Pobierz całość w formacie PDF ]

pszenną lub jęczmienną, cebulę podsmażoną, przyprawy. Wy-
mieszać, formować kotlety, upiec.
Krokiety orzechowe
50g pszenicy namoczyć na noc i ugotować, dodać zmielone orzechy
lub migdały i słonecznik, olej, wymieszać, dodać startą marchew,
cebulę, trochę wody. Dodać przyprawy, mąkę owsianą lub pszenicę,
sos sojowy, wymieszać, uformować kotlety i usmażyć.
Krokiety z fasoli
200g ugotowanej dowolnej fasoli mieszamy z podsmażonymi
pieczarkami, czosnkiem i kminkiem, posypanymi mÄ…kÄ… pszennÄ… (2
63
łyżki). Mieszamy, dodajemy przyprawy, wstawiamy do lodówki na
kilka godzin. Formujemy krokiety.
Ryż po indyjsku
Podsmażyć na oleju cebulę, kolendrę, kminek, imbir, kurkumę. Do-
dać namoczony (1 godzina) groch, ryż. Zalać wodą i sokiem z cy-
tryny, dodać pokrojone pomidory, gotować do miękkości, posolić.
Krokiety z tofu
Ugotować kaszÄ™ jaglanÄ…¸ zmiksować z tofu i sosem sojowym na
pastę, dodać rozdrobnione migdały, przyprawy. Zostawić w lodów-
ce, formować krokiety, panierować, usmażyć.
Naleśniki z brokułami
Usmażyć naleśniki. Nadzienie: gotować brokuły 5 minut, pod-
smażyć cebulę, dodać czosnek, kminek, smażyć 5 minut, dodać
brokuły, smażyć 2 minuty, polać dowolnym sosem, doprawić.
Dynia pieczona
Dynię obrać, pokropić na kawałki, skropić olejem i ziołami. Piec w
piekarniku, podlać wodą w miarę potrzeby.
Dynia duszona z cebulÄ…
Pokroić dynię na kawałki, podsmażyć z cebulą, dusić pod przykry-
ciem z odrobiną ody, dodać przyprawy. Mogą być także pomidory.
Peperoniata
Cebulę podsmażyć, dodać paprykę, dynię, pomidory, czosnek,
ziemniaki (3-4), dodać przyprawy i dusić do miękkości.
Fasola z pomidorami
Ugotować fasolę, podsmażyć cebulę, dodać czosnek i pokrojone
pomidory, razem podsmażyć, połączyć z fasolą, dodać przyprawy,
gotować 5 minut, dodać łyżkę mąki kukurydzianej.
Ryż z dynią
Obsmażyć na tłuszczu cebulę, dodać dynię pokrojoną, smażyć ra-
zem 10 minut. Wlać pół szklanki wody, dodać ryż, dusić pod przy-
kryciem, przyprawić. Można dodać także groszek.
Gulasz grzybowy
SuchÄ… kostkÄ™ sojowÄ… zalewamy wodÄ…, dodajemy przyprawy. Po od-
sączeniu podsmażamy na oliwie, wraz z cebulą i pieczarkami, dusi-
64
my z odrobinÄ… wody dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy,
zaprawiamy mÄ…kÄ…, mlekiem.
Potrawy na śniadanie
Musli
Każdy może wymyślić własne musli - płatki zbóż, owoce, nasiona,
orzechy, sok i mamy już musli.
Musli klasyczne (Bircher-Bennera)
Płatki owsiane moczone w 1 łyżce wody przez noc, łyżka soku cy-
trynowego, 1 starte jabłko, łyżka orzechów, łyżka mleka (u nas
sojowego).
Bio-musli
Mieszamy mąkę pszenną, gryczaną, jęczmienną, ryżową, owsianą,
dodajemy sezam, siemię, rodzynki, orzechy. Przed spożyciem za-
lewamy wodą lub sokiem. Można dodać suszone lub świeże owoce.
Polewka
Ugotowaną na wodzie kaszę kukurydzianą możemy zmieszać z
orzechami, suszonymi owocami albo świeżymi, wiórkami
kokosowymi, miodem.
Czapati
Są to bardzo pożywne placki. 6 szklanek mąki pszennej zalewamy
gorÄ…cÄ… wodÄ… (3/4 litra) z dodatkiem soli wyrabiamy z tego placki,
długo i starannie. Formujemy placki, pieczemy pół godziny w
240C. Zamiast placków można formować bułeczki. Mąkę pszenną
można mieszać z owsianą i kukurydzianą.
Placek jabłkowy
Włożyć na blachę pokrojone jabłka i rodzynki. Zalać masą zrobioną
z mąki razowej (pół szklanki, płatków owsianych (półtorej szklan-
ki), sól, pół szklanki wody, trochę oleju i podgrzanego miodu.
Zmiksować, piec 40-60 minut. Zamiast jabłek mogą być inne owo-
ce (daktyle, figi, morele suszone), zamiast wody - mleko sojowe).
Ser tofu
Można go kupić w sklepie albo zrobić samemu.
Ugotowaną soję zmiksować z wodą, przecedzić przez ścierkę, pap-
kę tę zmiksować ze szklanką wody, przecedzić ponownie, serwatką
65
gotować 3 minuty, dodać sok z cytryny, sól, zmieszać i po 20 minu-
tach przecedzić i odstawić na kilka godzin.
Tofu można smażyć jak jajecznicę, z cebulą, warzywami, grzybami,
przyprawami.
Placki z dyni
2 szklanki podsmażonej dyni przetrzeć, dodać pół szklanki mąki
gryczanej i pszennej, sól i cynamon. Wymieszać, odstawić na pół
godziny. Usmażyć placki.
Placki owsiane
Szklankę płatków owsianych zalewamy wodą, dodajemy startą mar-
chew i rozdrobnioną cebulę, sól, łyżkę mąki pszennej, odstawiamy
na półtorej godziny. Formujemy placki, smażymy z obu stron lub
pieczemy.
Placki jaglane
Ugotowaną kaszę jaglaną mielimy. Pół szklanki mąki owsianej i
pszennej zalewamy letnią wodą - półtorej szklanki odstawiamy.
ZmielonÄ… masÄ™ dodajemy do mÄ…ki i na 2-3 godziny dajemy do lo-
dówki. Placki smażyć.
Placki jęczmienne
2 jabłka ucieramy, szklankę płatków jęczmiennych zalewamy
wodą. Jabłka dodajemy do płatków, dodajemy też 4 łyżki mąki [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • amkomputery.pev.pl
  •